Olje aktier

oil-profit

DĂ„ olja Ă€r en sĂ„dan stor rĂ„vara över hela vĂ€rlden sĂ„ det Ă€r mĂ„nga som vĂ€ljer att investera i olje aktier. Även om sĂ„ kallade förnyelsebar energi har blivit populĂ€rt sĂ„ Ă€r olja fortfarande stort för vĂ€rlden. FrĂ€mst nĂ€r det kommer till oroliga tider i vĂ€rlden, sĂ„ Ă€r olja den rĂ„vara som de flesta traders kĂ€nner Ă€r det stabilaste.

SĂ„ kan du investera i oljeaktier

Just nu sÄ kan du köpa olje aktier i utlÀndska och svenska oljebolag via mÀklare som Avanza och Nordnet. Du kan Àven investera i alla typer av olja som brent olja via plattformen Oil Profit.

Vilka Àr de bÀsta oljeaktierna?

Men hur kan du veta vilka de bÀsta oljeaktierna faktist Àr? DÄ oljepriset Àr sÄ volatilt vilket innebÀr att priserna gÄr upp och ner regelbundet. Om du Àr relativt insatt i oljebranchen sÄ vet du hur du kan tjÀna pengaer pÄ volatiliteten genom at köpa och sÀlja oljeaktier.

Om du inte kÀnner dig som en expert nÀr det kommer till olje aktier sÄ rekommenderar vi att du köper mer defensiva oljeaktier. detta Àr de sÄ kallade integreerade oljeaktierna.

Oljeaktier med utdelningar

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Flera företag Àr involverade i oljebranschen

Det som Àr vÀldigt positivt med olje aktier Àr att du fÄr ett flertal till valmöjligheter. Du kan vÀlja att köpa oljeaktier hos ett bolag som utvinner olja, men du kan Àven vÀlja mellanhÀnder och trading bolag som Oil Profit för att investera i olja.

Vi rekommenderar alltid att du sprider dina risker och inte lÀgger alla Àgg i en korg. Det som Àr en största fördelen med att sprida dina risker i olika oljeinvesteringar Àr att om en av dina investeringar dippar sÄ har du alltid ett flertals till som kan jÀmna ut.

SÄ börjar du handla med olje aktier

Om du vill investera i olje aktier sÄ rekommenderar vi starkt Oil Profit. Hos Oil Porfit kan du öppna ett trading konto direkt efter din registrering. En fördel Àr att du alltid kan sÀtta upp tradingplattformen pÄ automatik. Detta innebÀr att plattformen bÄde öppnar och stÀnger affÀrer Ät dina vÀgnar. Du kan alltid sjÀlv vÀlja vilken oljeprodukt som du vill investera i, om det Àr olje aktier eller olje CFDs, Àr helt upp till dig.

Du ska dock alltid vara medveten om att alla investeringar omfattas av risker, sÄ ditt kapital Àr alltid i risk med investering i olje aktier och CFDs.

Oljeaktier i större bolag

Oljeaktie Typ Land
Exxon Mobil Integrated USA
Chevron Corporation Integrated USA
Royal Dutch Shell Integrated NederlÀnderna
PetroChina Company Unlimited Integrated Kina
TOTAL Integrated Frankrike
BP Integrated Storbritannien
China Petroleum & Chemical Corporation Integrated Kina
Petroleo Brasileiro Integrated Brasilien
Equinor Integrated Norge
Eni Integrated Italien
Suncor Energy Integrated Kanada
CNOOC Upstream Kina (Hongkong)
ConocoPhillips Upstream USA
EOG Resources Upstream USA
Enbridge Midstream Kanada
TC Energy Corporation Midstream Kanada
Enterprise Products Partners Midstream USA
Kinder Morgan Midstream USA
The Williams Companies MIdstream USA
MPLX MIdstream USA
Phillips 66 Downstream USA
Marathon Petroleum Corporation Downstream USA
Valero Energy Corporation Downstream USA

Investera i olja – olika slags oljeaktier

Om du Àr fast beslutet att investera i olja sÄ Àr det en bra ide att du först beslutar dig för vilken del av oljebranchen du ska investera i. Det finns ett flertal bolag som Àr aktiva i bÄde Brent olja och andra typer av olja. Det finns Àven olika typer av oljeaktier som du kan vÀlja att investera i. Dessa olje aktier delas in i olika kategorier:

Upstream oljebolag

Ett oljebolag som prospekterar och sedan Àr samma bolag som pumpar upp oljan ur marken kallas för ett upstream bolag. Denna typ av oljeaktier har egentligen inget att göra med marknadsföringen eller distributionen av olja att göra, utan detta skötts av andra oljebolag. Ett bra exempel pÄ detta Àr Lundin Energy, som tidigare kallades Lundin Petroleum.

Midstream oljeföretag

Dessa bolag Àr de oljebolag som distribuerar och transporterar oljan. Denna variant av oljeaktier fÄr sina frÀmsta intÀkter frÄn avgifter frÄn andra bolag. Just dÀrför Àr midstream bolagsaktier inte kÀnsliga för upp och nergÄngarna i oljepriset.

Downstream oljebolag

Detta Àr de oljebolag som raffinerar oljan och sedan sÀljer den pÄ marknaden som bensin, diesel, fotogen, flygbrÀnsle etc. HÀr Àr tvÄ bra exempel Sunoco LP och Phillips.

Integrated-oljeföretag

Det finns de oljebolag som Àr aktiva i ett flertals olika moment i den sÄ kallade vÀrdekedjan. Denna variant av oljeaktier kallas integrated-oljebolag eller integrerade oljebolag. HÀr Àr ExxonMobil och Shell tvÄ bjÀssar inom denna branch och niche. Dessa bolag innehar inte samma kÀnslighet för oljeprisets volatilitet dÄ de fÄr sina inkomster ifrÄn andra hÄll.

LĂ€r dig om oljepriset

Om du vill kunna göra en bra avkastning pÄ att investera i olje aktier sÄ Àr det alltid en bra ide att du hÄller dig sjÀlv uppdaterad gÀllande dagens oljepris och samtidigt lÀra dig sÄ mycket som möjligt om hur oljemarknaden fungerar. Just nu Àr det inte mÄnga lÀnder som faktist producerar olja, vilket innebÀr att dessa lÀnder styr oljemarknaden. SÄ det Àr helt upp till dessa lÀnder om de vill minska eller öka efterfrÄgan pÄ olja.

NÄgra av de mest kÀnda olje aktier Àr Africa Oil Corp och Lundin Energy, bÀgge av dessa bolag Àr svenska bolag. Det har Àven under senare Är blivit populÀrt att investera i norska oljebolag som Aker BP. Om du hittar oljebolag som du tycker ser intressant ut sÄ ska du alltid lÀsa pÄ sÄ mycket som möjligt om dessa oljebolag. Det Àr alltid bÀttre att du har för mycket information Àn för lite nÀr det kommer till att investera i olje aktier.

Finns det fortfarande en stor efterfrÄgan pÄ olja?

Vissa tycker att det kan kÀnnas lite riskabelt att köpa oljeaktier dÄ det har blivit allt mer populÀrare med mer gröna alternativ och de försöker fasa ut sÄ kallade fossila brÀnslen som olja. Investerare stÀller sig sjÀlva frÄgan, om det slutar med att ingen lÀngre anvÀnder olja, varför ska jag dÄ göra en lÄngsiktig investering i olje aktier?

Svaret Àr enkelt, Àven om man nu försöker hitta mer naturvÀnliga tillgÄngar Àn olja, sÄ komemr det inte bli enkelt. Det finns mÀngder av maskineri samt fordon som mÄste ha olja för att fungera. Just dÀrför förespÄr man att oljeaktier kommer att fortsÀtta vara eftertraktat och aktuellt för framtidens investerare.

Nordiska oljeaktier och oljebolag

Även dĂ„ Sverige inte Ă€r sĂ„ aktiva pĂ„ oljemarknaden sĂ„ Ă€r vĂ„ra nordiska grannar som Norge betydligt mycket mer aktiva. Det finns idag ett flertal norska oljebolag men Ă€ven i Danmark och Finland som har oljeaktier. HĂ€r nedan har vi listat de 10 största nordiska oljebolag.

Oljeaktie Land Typ
Equinor Norge Downstream
Aker BP Norge Upstream
Neste Finland Downstream
Subsea7 Norge Service
TGS-NOPEC Norge Service
Frontline Norge Midstream
BW Offshore Limited Norge Service
Drilling Company Danmark Upstream
Hafnia Limited Norge Midstream
DNO Norge Upstream

Slutsats

Oljeaktier representerar Àgande i företag som Àr involverade i olje- och gasindustrin. Dessa företag utforskar, utvinner, raffinerar och distribuerar olja och naturgas. En investering i oljeaktier ger Àgaren möjlighet att delta i oljeindustrins vinster och förluster.

HÀr Àr nÄgra viktiga punkter om oljeaktier:

  1. MÄngfald: Oljeaktier kan inkludera företag i olika sektorer av oljeindustrin, inklusive producenter (företag som utvinner olja), raffinaderier (företag som bearbetar rÄolja till anvÀndbara produkter som bensin), serviceföretag (företag som erbjuder tjÀnster och utrustning till oljeindustrin) och distribution och detaljhandel (företag som sÀljer oljeprodukter till konsumenter).
  2. Risk och avkastning: Oljeaktier kan vara volatila och pÄverkas av fluktuationer pÄ oljemarknaden. Investeringar i oljeaktier kan generera hög avkastning under perioder med stigande oljepriser, men de kan ocksÄ vara riskfyllda om priserna sjunker.
  3. Inkomst och utdelningar: MÄnga oljeaktiebolag har en historia av att betala utdelningar till sina aktieÀgare. Detta gör dem attraktiva för investerare som söker inkomst i form av utdelningar.
  4. PÄverkan av geopolitiska faktorer: Oljeaktier kan pÄverkas av geopolitiska hÀndelser, eftersom politiska spÀnningar, konflikter och sanktioner kan pÄverka oljeutbudet och priserna.
  5. Miljö- och hĂ„llbarhetsfaktorer: Ökad medvetenhet om miljöfrĂ„gor och övergĂ„ngen till förnybar energi har pĂ„verkat oljeaktiemarknaden. Investeringar i oljeaktier kan pĂ„verkas av företagens hĂ„llbarhetsĂ„tgĂ€rder och utvecklingen av alternativa energikĂ€llor.
  6. Diversifiering: Att investera i oljeaktier kan vara en del av en diversifieringsstrategi, dÀr investerare sprider sina risker genom att Àga olika tillgÄngsslag, inklusive aktier i olijeindustrin.

Sammanfattningsvis representerar oljeaktier investeringar i företag som Àr verksamma inom olje- och gassektorn. Dessa aktier kan vara föremÄl för volatilitet pÄ grund av fluktuationer pÄ oljemarknaden och pÄverkas av en mÀngd faktorer, inklusive politik, miljöfrÄgor och globala hÀndelser. Investeringar i oljeaktier krÀver noggrann analys och övervÀgande av risker och avkastningspotential.